Να απορριφθεί η προσφυγή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για ακύρωση της ποινικής δίωξης σε βάρος της, παρά των νομικών ακυροτήτων που προβάλλονται και των όσων έχουν καταγραφεί στο πόρισμα Σοφουλάκη που δικαιώνει τους χειρισμούς της εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η αρμόδια εισαγγελέας.
Η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη βασιζόταν σε μία σειρά από νομικά επιχειρήματα με βασικότερο το γεγονός ότι πρώτα αρχειοθετήθηκε η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη και μία μέρα μετά ο Ευάγγελος Ζαχαρής απέστειλε τη δικογραφία σε βάρος της στην Εισαγγελία πρωτοδικών με την παραγγελία να ασκηθεί δίωξη σε βάρος της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προτείνουσα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εισαγγελέας κρίνει ότι οι δυο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκης και Ε. Ζαχαρής με τα δυο εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματά τους, λειτουργούσαν αυτόνομα και ισότιμα. Έτσι, είχαν δικαίωμα αυτοτελούς κρίσης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα χρονικής προτεραιότητας του κάθε πορίσματος.
Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής εκβιάστηκε, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει αν ενέδωσε.
«Έχει εκβιαστεί ο Ζαχαρής, δεν ξέρω αν υπέκυψε…» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης, καταθέτοντας στα πρακτικά δημοσίευμα της φιλοσαμαρικής εφημερίδας, «Άποψη», το οποίο υπενθύμιζε στον Ευάγγελο Ζαχαρή την «εμπλοκή ροζ περιεχομένου» του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου από το μακρινό παρελθόν.
Κατά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η άσκηση δίωξης εναντίον της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς «είναι εντελώς παράνομη». Επ’ αυτού, ο ερευνώμενος πρώην αν. υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε «απλά νομικά» και συγκεκριμένα το γεγονός ότι μία μέρα πριν την κατάθεση του πορίσματος Ζαχαρή είχε προηγηθεί η κατάθεση του πορίσματος Σοφουλάκη, ο οποίος συμπέρανε ότι η δικογραφία εναντίον της Ελ. Τουλουπάκη πρέπει να αρχειοθετηθεί. Πρόσθεσε δε ότι για να γίνει ανάσυρση της δικογραφίας θα έπρεπε να έχουν προκύψει νέα στοιχεία με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Τουλουπάκη στην προσφυγή της είχε ζητήσει να ακυρωθεί η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της για τρεις λόγους. Ο πρώτος είχε να κάνει με το ότι η δίωξη σε βάρος της ασκήθηκε μετά την αρχειοθέτηση της σε βάρος της προκαταρκτικής δικογραφίας από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη. Ο δεύτερος με το ότι δεν προέκυψε κανένα νέο στοιχείο ώστε να ανασυρθεί από το αρχείο η υπόθεση (αφού είχε ήδη αρχειοθετηθεί από τον Σοφουλάκη). Αυτό, όπως σημείωνε η κ. Τουλουπάκη φαίνεται και από το πόρισμα Ζαχαρή στο οποίο δεν παρατίθεται κανένα νέο στοιχείο. Και τρίτο, πως σύμφωνα με την παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου δεν «ετίθετο ζήτημα έγκρισης του πορίσματος επί παραγγελθείσας προκαταρκτικής εξέτασης από τον ίδιο ως είχε δικαίωμα και συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις».
Τον επόμενο λόγο ως προς το αίτημα Τουλουπάκη περί ακυρότητας της ασκηθείσας εναντίον της ποινικής δίωξης, τον έχει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το βούλευμα του οποίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.